Wymagania, jakie są stawiane wodzie, która uzupełnia obieg ciepłowniczy, są bardzo wysokie. Brak zanieczyszczeń ciałami stałymi można osiągnąć poprzez filtrację mechaniczną i fizyczną. Jednak to nie wszystko. Wysoka temperatura i ciśnienie, panująca w kotłach sprawiają, że woda musi mieć odpowiednie parametry chemiczne. Pomoc w ich osiągnięciu ułatwiają stacje zmiękczania wody.
Zmiękczanie wody
Zawarte w wodzie węglany i wodorowęglany wapnia, żelaza, magnezu, w wysokiej temperaturze mają skłonność do wytrącania się. Osiadają na ściankach rur, tworząc osady, które zmniejszają przewodność cieplną, powodują też zarastanie przekrojów. Sprawia to, że twarda woda może powodować awarie i kosztowne uszkodzenia instalacji, których naprawa przekracza nakłady na stacje zmiękczania wody. Zasada usuwania węglanów i wodorowęglanów jest prosta- należy dodać do substancji, w której są rozpuszczone wapno lub mleko wapienne. Dzięki temu węglany wytrącą się w stacjach przygotowania , gdzie nie są szkodliwe, a do obiegu cieplnego trafi woda o odpowiednich parametrach.